Pár szó...

Blog a véleményemről,tapasztalataimról dolgokról.

Levelet írnék:

Címkék

100 (1) 10tonnátrakszésmennyiabér (1) 2009 (2) 25 (1) 30y (1) ááá (1) adri (1) aférfi (1) akármivagybármi (4) akkirály (1) alkohol (2) alma (1) anime (2) ápriliseleje (1) aranka (2) art (4) autó (1) bkv (1) blog (3) blog.hu (1) blog.huvsproxy (1) bounty (1) bubu (1) büntetés (3) cah (1) car (1) cigi (2) comic (9) csalódás (8) css (1) dió (1) dragonball (2) dunaújváros (1) efott (1) elmű (1) elv (1) énbűnöm!!! (4) érettségi09 (1) fail (2) fáj (2) fájdalom (2) felhívás (1) fesztivál (2) film (1) fof (6) fretsonfire (3) game (1) gantz (1) gh (3) gh3 (3) gif (1) girls (2) girly (1) gitár (3) goldenblog09 (1) google (1) guitar (4) hasznos (3) határozottannemkultúra (1) házilag (3) hero (4) hétvége (1) hivatalos (1) hobbit (1) hodito (1) holegykardhogybeledőljek? (1) holnap (1) homemade (3) hot (1) húsvét (1) idealista (2) idézet (1) if (1) iphone (1) it (3) iwfw (3) iwiw (4) jaj (2) játék (5) jónő (2) józan (1) karácsony (2) kawaii (1) kerékpár (1) kings (1) kisbarnaemlős (3) kiscsillag (1) koldusok (1) koncert (1) könyv (1) kritika (5) kudarc (1) kultúra (8) lesettáll (1) lfg (1) linux (1) lol (13) manga (1) marionett (1) mark (1) measure (1) microsoft (1) mirrorsedge (1) mmo (1) mocskos (2) múlt (1) nagybarnaemlős (3) nagysárgafoltosemlős (1) napicsaj (1) nemere (1) nemkultúra (10) nyár (3) oots (1) ötlet (1) padló (1) pafe (2) parkolás (1) pbf (1) pc (2) pfuj (1) pió (1) pio (1) post (3) ppl (1) puf (1) qc (1) qpa (1) remember (1) részeg (1) riddler (1) rpg (1) rtlklub (2) sarahconnor (1) sláger (1) slágere (2) sm (1) smbc (1) songoku (1) sorminta (1) sport (1) sűrűbocsánatkérések (9) svéd (1) szánalom (3) szavazas (3) szégyen (1) szeliditó (1) személyes (20) szerelem (2) szerelés (1) szilárd (1) szilveszter (2) szomorú (1) sztálinváros (1) születésnap (1) t (1) tagged (2) tanácsok (2) tapasztalat (18) tc (1) tehgiraffe (2) terminator (1) tetováció (1) thor (1) tits (1) toee (1) tolerancia (2) top10 (2) torncity (1) tört (1) troll (1) uf (2) újév (1) ünnep (3) upc (2) vakondos (1) vallás (1) várpalota (1) vélemény (3) vers (2) villámposzt (2) woman (2) wordle (1) wow (6) wulffmorgenthaler (1) xkcd (5) youtube (5) zene (9) zenekar (1) zp (1) zsiráf (1)

Nemere

2008.10.12. 16:42 | itelethozo | 1 komment

Tessék büszkének lenni rám, mert kihagytam a nemarra,nemerre,nemere poént a címből,de a lényeg, hogy az indexen készült egy interjú Nemere Istvánnal.Az interjú megtalálható itt,a saját kis mondandóm a tovább után.

Hallottam már elég becsmérlő kritikákat Nemere Istvánról na meg a könyveiről,sőt utolsó könyvét rpg.hu-n eléggé le is ugatták,de ezen nem lepődök meg, már megszoktam,hogy a hazai rpg "fellegvárában" - lol - mások az értékrendek, mint nekem (sosem bocsátom meg Szélesi Sándor sárral dobálását). Megírta az öreg az 500. könyvét ez a nevezetes esemény. Szép szám mégha figyelembe vesszük azt is, hogy az utóbbi években ráállt a 100 oldalas 300 ft-os könyvekre. Ez sajnos kategória lett a hazai könyv kereskedelemben. Ezek azok a könyvek amiket minden pesti vasútállomáson és időről-időre a stadionoknál "akciósan" lehet vásárolni.Csak most, csak nekünk.Érzésre, olyanok mintha az adott téma wiki oldalát kinyomtatnánk és feldúsítanánk könyv méretre,de egy hosszabb vonat- vagy buszútra pont jó. Akár eldobható könyvnek is nevezhetnénk a borotva analógiájára, hisz miután elolvastuk, többet nem fogjuk megtenni,talán a polcra felkerül,de ennyi. S mindezt nem bántásnak szánom,csupán ténymegállapításnak.

Viszont a korai munkásságát nagyon szerettem. Gyerekkorom visszatérő regényei voltak az űrbéli 3 jóbarát kalandjai. Az aranybolygó és a többi kiváló scifi. A cikkben zsákutcának nevezi ezeket a könyveit,de szerintem nincs igaza. Gyerekeknek szólt érthető és hasznos információkat és stabil erkölcsi alapokat közvetített,amikre ma is szükség lenne. Nem leereszkedett valami féldebil szintre elmagyarázni, hogy embert ölni rossz, mint a mai mesék teszik,hanem az olvasót húzta fel. Felnőttnek érezhettem magam, hisz scifit olvasok, pedig Asimov-ot akkoriban még nem értettem volna,s nem is értettem - pontosabban unalmasnak találtam. És akkoriban még humorosnak is találtam:)

Másik kedvencem volt a Klausztropolisz. Egyszerű scifi/krimi volt, de korra jellemző tudományos és irodalmi jövőképek tökéletesen megjelentek benne: utópiák összevetése, elzárt városok amelyek kiszakadnak a világ fejlődéséből,s az örök probléma: mi teszi az embert gonosszá? A körülmények vagy az emberi természet? Fordulatos és érdekfeszítő történet, a mai napig fent van a kedvenceim listáján.

A végére hagytam 3 könyvet, amik a mai munkásságát vetítették előre, de úgy, ahogy akkoriban még senki nem írt, tehát ha úgy vesszük ő teremtette meg magyarországon ezt a műfajt. Ez a 3 a Titkok könyve I és II illetve a Rejtélyes elődök. Gyerekfejjel izgalmas élmény volt összeesküvésekről, atlantiszról, ufo-król (jó ez okozott pár álmatlan éjszakát,arra gondolva mikor rabolnak el a 4. emeleti panelszobám ablakában megjelenő szükre nagyszemű törpék). Bennfentes hittem magam ezekkel az információkkal,s tudom nem én voltam a célközönség attól még szívesen olvastam. A rejtélyes elődök kicsit más kategória. Szintén titokzatos dolgokkal foglalkozott,de novella környezetbe ültetve keresett rájuk alternatív magyarázatot. Így lett a 10 parancsolat átadása egy 0. típusú találkozás és erkölcsi normák közvetítése a civilizálódásban lemaradt emberiség számára. Elgondolkodtató és érdekes elképzelések voltak, kár, hogy nem lett belőle sorozat (Fawcett és Sheenard próbálkozott még ilyenekkel, örök kedvencem a Katedrális és az Excalibur keresése)

Egy szó mint száz, sajnálom, hogy mára bánja azokat a könyveit, amikért írónak tartottam, és eltévelyedett egy ponyvánál is mélyebb műfaj kedvéért - félreértés ne essék: imádom a ponyvát, mint műfajt-->az olvasás legyen szórakozás és ne a sznobizmus egyik ága, eszköze. Bízom benne, hogy a cikkben említett főműve a régi időket idézi majd és akármennyire nem érdeklik a díjak, remélem végre elismerik ezt a nagy tudású, széleslátókörű embert, és nem csak az összeesküvésekről és napi 40k karakterről lesz ismert. Addig is felütöm a tvr-t hátha az ő 5 perces krimije van hátul.

Megjegyzés: ez nem egy életrajz vagy hasonló.akinek az kell javaslom az író oldalát böngéssze. Ezek csupán a gondolataim a riport kapcsán.

Címkék: vélemény könyv kultúra nemere

A bejegyzés trackback címe:

https://itelethozo.blog.hu/api/trackback/id/tr99710037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Büntetés 2008.10.20. 13:20:18

Hozzászólások irodalom kategóriában: 0
Hozzászólások bárgyú flash kategóriában: 3
Sört, pornót!
süti beállítások módosítása